FILMINFO

regie Bettina Perut, Iván Osnovikoff, Benjamin Mullinkosson, Gabriel Brady, Martijn Blekendaal
met
land Chili
Duitsland
Verenigde Staten
Duitsland
Verenigd Koninkrijk
Australië
Nederland
jaar 2018
lengte 300 min


The Best of IDFA on Tour

Zaterdag 26 januari vertonen wij eenmalig de vier beste documentaires van IDFA 2018! Reguliere kaarten: € 25,00 - Filmfans € 22,50 - BankGiroLoterij VIP-kaart € 20,00
 
Het programma:

Los Reyes
 
Los Reyes is het oudste skatepark van de Chileense hoofdstad Santiago. Maar in zijn letterlijke betekenis (‘de koningen’) slaat de titel van deze film evengoed op Chola en Football, de twee zwerfhonden die van deze open ruimte vol rondrazende skateboards en lawaaiige tieners hun thuis hebben gemaakt. De doortastende teef Chola speelt graag met de balletjes die ze her en der vindt. Ze legt ze op de rand van de ramps waarop de skaters hun kunsten vertonen, en probeert ze te vangen, net voordat ze naar beneden storten. De oudere Football kijkt ongeduldig toe en blaft net zo lang naar Chola tot zij de bal loslaat. Winnaar Special Jury for Best Feature-Length Documentary.
 
Een film van Bettina Perut, Iván Osnovikoff | Chili, Duitsland, 2018, 78 minuten
 

Don't Be a Dick about It
 
Peter en Matthew hebben allebei rood haar, groeien op bij hun ouders, zijn dol op elkaar en vliegen elkaar voortdurend in de haren. Peter is geobsedeerd door het televisieprogramma Survivor, waarvan hij de eliminatierondes elke dag volgens een onwrikbaar ritueel naspeelt. Zijn jongere broer Matthew heeft een extreme angst voor honden en probeert daar vanaf te komen. De camera volgt de twee liefdevol in hun dagelijkse leven thuis, dat gekenmerkt wordt door een warm familieleven, gezelligheid en een flinke ruzie hier en daar – de twee blijven broers. Ze accepteren elkaars tekortkomingen, maar maken ze net zo gemakkelijk belachelijk, en door alles heen blijft een onvoorwaardelijke liefde voor elkaar voelbaar. Winnaar VPRO IDFA Audience Award.

Een film van Benjamin Mullinkosson | Verenigde Staten, 2017, 69 minuten


Island of the Hungry Ghosts

De beelden van de krabbentrek op het in de Indische Oceaan gelegen Christmas Island hadden in een natuurfilm niet misstaan. Maar Gabrielle Brady contrasteert dit fenomeen in haar eerste lange documentaire met een heel andere vorm van migratie. De idealistische traumatherapeut Poh Lin bezoekt daar het zwaarbewaakte Australische detentiecentrum voor illegale immigranten, die er vaak jarenlang zonder enig perspectief worden vastgehouden. De kalme registraties van de gesprekken die Poh Lin met hen heeft vormen samen met andere observaties op het tropische eiland een intuïtief gecomponeerd, metaforisch mozaïek. Natuurbeschermers schieten de krabben te hulp en de plaatselijke Chinese gemeenschap bekommert zich om de nog rondzwervende geesten van arbeiders die er zo’n honderd jaar geleden omkwamen. Winnaar Amsterdam Human Rights Award.

Een film van Gabrielle Brady | Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Australië, 2018, 98 minuten


De Man die achter de Horizon Keek
 
Ruim veertig jaar geleden besloot Bas Jan Ader de stoute schoenen aan te trekken. Met een piepklein zeilbootje verliet hij de Amerikaanse kust om naar Engeland te varen. Negen maanden later werd dat bootje dobberend op zee teruggevonden. Zonder Bas Jan. Het is een verhaal dat filmmaker Martijn Blekendaal altijd heeft gefascineerd. Niet alleen vanwege die verdwijning zelf, maar door het hele mysterie eromheen. Winnaar IDFA Special Jury Award for Children’s Documentary.

Een film van Martijn Blekendaal | Nederland, 2018, 26 minuten

TE ZIEN OP

ZA 26/01 13:30 bb.pngspecial.png