Rusland in Film

Rusland in film
Rusland is volop aanwezig in het nieuws én in de bioscoop! Deze maand vertoont De Fabriek twee films over dit veelzijdige land, beide met een inleiding van Zaanse Ruslandkenner Hans Bax, tolk Russisch en schrijver van o.a. De vertaalmachine.

De rode ziel
Jozef Stalin regeerde van de jaren 20 tot halverwege de jaren 50 met ijzeren hand de Sovjet-Unie. Onder zijn totalitaire regime werden miljoenen Russen gedood vastgezet in onmenselijke strafkampen of gedood. Toch geniet Stalin nog steeds een heldenstatus in zijn land. Meer dan de helft van de Russen vindt de dictator een groots man. Voor mensen die familieleden zijn kwijtgeraakt of hebben vastgezeten onder het regime is dit een zwaar gelag.
Jessica Gorter laat in De rode ziel zowel voor- als tegenstanders van Stalin aan het woord. Het resultaat is een genuanceerde documentaire die de tegenstrijdigheden in de Russische samenleving haarfijn blootlegt.

Een film van Jessica Gorter | Nederland, 2017, 90 minuten

A Gentle Creature
In A Gentle Creature woont een eenzame vrouw op het afgelegen platteland van Rusland. Haar echtgenoot wordt verdacht van een ernstig misdrijf en zit in de gevangenis. Wanneer ze een pakketje met levensmiddelen naar haar man wil sturen, krijgt ze deze ongeopend geretourneerd. Om erachter wat er met haar geliefde is gebeurd, moet ze een barre tocht ondernemen naar de gevangenis. Daar wordt ze geconfronteerd met bureaucratie, geweld, machtsmisbruik en corruptie.
A Gentle Creature is een rauw en hartverscheurend drama over een land dat zijn burgers met huid en haar opslokt. Regisseur Sergei Loznitsa werd op het festival van Cannes genomineerd voor een Gouden Palm.

Een film van Sergei Loznitsa | Frankrijk, 2017, 143 minuten
Met Vasilina Makovtseva, Liya Akhedzhakova, Valeriu Andriutã

Te zien op woensdagg 24 en 31 januari, 20.15u
Combi-ticket voor beide vertoningen is € 15,00 voor filmfans
€ 13,00.
Klik hier voor alle reserveringsmogelijkheden ivm de combi-ticket.