KunstFilm: Camille Claudel 1915

Kunstfilms in Filmtheater De Fabriek. Beeldende kunst, literatuur, muziek. Vrijdag 9 maart een kunstfilm in De Fabriek met een inleiding door Martijn Couwenhoven.

Camille Claudel 1915
De Franse Camille Claudel was een geniaal beeldhouwster aan het eind van de negentiende eeuw. Ze werkte samen met diverse grootheden uit die tijd. Het verhaal gaat dat haar romance met Auguste Rodin hem inspireerde tot het houwen van ‘De Kus’. Daar gaat deze film echter niet over, Camille Claudel 1915 gaat slechts over dat ene jaar uit de titel.
In dit jaar wordt Claudel (Oscarwinnares Juliette Binoche, The English Patient, Chocolat) overgeplaatst naar een psychiatrisch ziekenhuis nabij Avignon, na eerst te zijn opgenomen in de buurt van haar woonplaats Parijs. Hier ging een lange periode van depressie en paranoia aan vooraf waarbij ze bijna tien jaar als een kluizenaar in haar atelier woonde en talloze eigen werken vernielde. Claudel zou tot haar dood (en bij vol verstand) in 1943 in de instelling blijven wonen, ondanks herhaaldelijk advies van de artsen (en talloze pleitbrieven van Camille) aan de familie om haar terug in huis te nemen. Dat Claudel misplaatst was in een psychiatrische inrichting, benadrukt regisseur Bruno Dumont sterk door Binoche te laten samenwerken met acteurs die daadwerkelijk mentaal beperkt zijn.

Een film van Bruno Dumont | Frankrijk, 2013, 95 minuten
Met Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent, Emmanuel Kauffman, Robert Leroy

Te zien op vrijdag 9 maart, 20.00u