filmtheater de fabriek logo
filmtheater de fabriek beeldmerk

The Souvenir

  • drama
  • 120 min

Tilda Swinton en haar dochter Honor Swinton Byrne maken indruk in dit weelderige, droomachtige portret van een filmstudente in het Londen van de jaren tachtig die valt voor een verleidelijke, erudiete man die haar meetrekt richting afgrond. Vertoningen worden voorafgegaan door een digitale inleiding van filmjournalist Hugo Emmerzael (De Filmkrant).

Een verlegen maar ambitieuze filmstudente (Honor Swinton Byrne) begint net haar stem als kunstenaar te vinden als ze een turbulente relatie aangaat met een charismatische en erudiete dandy (Tom Burke). Ze distantieert zich van haar beschermende moeder (Tilda Swinton) en bezorgde vrienden en duikt dieper en dieper in een intense, emotioneel beladen relatie die gevaarlijk dicht bij zelfdestructie komt.

De veelgeprezen schrijfster-regisseur Joanna Hogg maakte met The Souvenir een raadselachtig en persoonlijk portret van de artist as a young woman. Het weelderige, droomachtige verhaal over jong-volwassenheid en eerste liefde zit vol met verfijnde esthetiek. De Britse cineaste zet nu voor het eerst zichzelf centraal in haar (zelf)portret van de 25-jarige Julie. Net als Hogg volgt dit rijkeluiskindje een filmopleiding en betrekt ze in de jaren tachtig een appartement in Londen, een replica van Hoggs toenmalige flat. Haar jeugdvriendin Tilda Swinton speelde als beginnende actrice al een rol in Hoggs' afstudeerfilm Caprice uit 1986.

'Een sociaal-realistische film over posh people', noemde The Guardian The Souvenir. En: 'Een hedendaags antwoord op Antonioni en Visconti.' Het toonaangevende Britse filmtijdschrift Sight and Sound bekroonde de film in 2019 tot beste film van het jaar. Het was voor het eerst in 10 jaar dat die eer naar een film van Britse bodem ging.

Modal Title

Any content could go in here.

×