filmtheater de fabriek logo
filmtheater de fabriek beeldmerk

IFIKZ: De Schoolmeester

  • documentaire
  • 90 min
  • Special

In samenwerking met IFIKZ, hét festival van de Zaanse industriecultuur, vertonen we op 16 oktober eenmalig de bijzondere documentaire De Schoolmeester.

De Schoolmeester te Westzaan is de laatste papiermolen ter wereld die op windkracht functioneert. Zelfs nu is de 330 jaar oude molen nog dagelijks in gebruik. In april van dit jaar ging molenaar Arie Butterman na vijftig dienstjaren met pensioen. Ter ere van zijn vertrek werd door de stichting Het Fortuinfonds als jarenlange ondersteuner van De Schoolmeester, voor de Vereniging de Zaansche Molen, eigenaar en beheerder van de Schoolmeester, deze bijzondere documentaire gemaakt, over de molen en het werk van de molenaar.

De film zal worden ingeleid door Jan Krijt, voormalig bestuurder van de Zaansche Molen en huidig bestuurder van het Fortuinfonds. Arie Butterman is aanwezig voor een Q&A na de voorstelling.

IFIKZ is sinds 2015 hét festival rond industriecultuur in de Zaanstreek. IFIKZ toont deze industriecultuur als inspiratiebron voor Zaanstad. Overtuigd van de kracht van de Zaanstreek heeft IFIKZ de opdracht de verbinding tussen de industriecultuur en het leven van haar inwoners te activeren.

Special
Kleine All

Modal Title

Any content could go in here.

×