filmtheater de fabriek logo
filmtheater de fabriek beeldmerk

Maand van de geschiedenis: Brand in het Zaansch Veem

  • archiefbeelden, documentaire
  • 30 min
  • Special

Oktober is de maand van de geschiedenis en het thema is dit jaar: Wat een ramp! Net zoals vorig jaar vertonen we in samenwerking met Gemeentearchief Zaanstad een uniek filmprogramma.

Op 15 oktober 1954 ontstond de grootste brand die ooit in Zaandam heeft gewoed, namelijk de brand in de pakhuizen Nederland en Czaar Peter op de Oostzijde van de firma Zaansch Veem.

Deze brand geniet al bekendheid door het gelijknamige boek van Freek de Jonge uit 1987. De Rijksinspectie voor het Brandweerwezen maakte na de brand in 1954 een film over deze brand als instructiefilm voor de brandweer. De film reconstrueert de oorzaak van de brand en geeft een verslag van de bluswerkzaamheden tot en met het instorten van de pakhuizen. Hierna volgen unieke amateurbeelden, geschoten op 8mm vanaf de Oostzijde, met commentaar van oud-brandweerlieden Hans Husslage en Piet Hermanides.

Deze korte film wordt wordt vertoond in filmtheater De Fabriek en wordt ingeleid en toegelicht door gemeentearchivaris Frans Hoving. Na het gesprek gaat Hoving in gesprek met Husslage en Hermanides en is er de gelegenheid om vragen te stellen.

Special
The Whale

Modal Title

Any content could go in here.

×