filmtheater de fabriek logo
filmtheater de fabriek beeldmerk

Zaanpride: Met Zonder Ballen

  • drama, komedie, theater
  • 65 min
  • Special

Openhartig portret van een trans zoon en zijn moeder over zijn zoektocht naar gender en identiteit en haar reactie daarop als ouder. Een ontroerende en hilarisch eerlijke film, gebaseerd op de gelijknamige succesvolle theatervoorstelling. Tijdens Zaanpride wordt Met Zonder Ballen eenmalig vertoond in samenwerking met De Zaanse Regenboog en TranScreen. De film wordt ingeleid door ZaanPride ambassadeur Angel Fox en voorafgegaan door de korte film Hokjes.

In ‘Met Zonder Ballen’ zien we een steeds helderder wordend kind en een moeder in verwarring, doordat ze zijn tempo amper kan bijbenen. Met ruimte voor alle misverstanden, zorgen en clichés, geeft deze film een liefdevolle inkijk in de realiteit van een kind in transitie. De film toont de impact die ‘worden wie je bent’ heeft op een gezin, maar gaat tegelijkertijd over de universele thema’s opgroeien, volwassen worden en de kunst van het opvoeden en loslaten. Niet alleen herkenbaar voor trans kinderen en hun ouders, maar verrijkend voor iedereen.

De zoon heet Flip Zonne Zuijderland (1998) en is filmmaker (Selfmade Man) en acteur (ANNE+, Goodbye Stranger). De moeder is Inez Derksen (1967), artistiek directeur van theatergezelschap Het Laagland (o.a. PIPPIPOWERRRRR). Op de theaterversie (regie: Annelies van Wieringen) die in 2021 door heel Nederland te zien was, kwam zoveel respons dat een filmversie niet mocht uitblijven zodat dit urgente verhaal met een nog breder publiek kan worden gedeeld. Jong filmtalent Luca Meisters (1996) tekende voor de regie. Eerder maakte zij de kortfilms NOVA (genomineerd voor Best Short Film bij BUFF Malmö) en MAGMA (première Berlinale 2023).

HOKJES
Vanaf de geboorte word je vaak opgevoed volgens het geslacht waarmee je geboren bent. Mannen en vrouwen hebben hun eigen verwachtingen en gender normen in de hedendaagse maatschappij. Maar wat als je je niet thuisvoelt in deze hokjes?

De documentaire volgt twee non-binaire mensen, Jo & Lindy.  Dagelijks hebben zij te maken met een samenleving die enkel voor man & vrouw is ingericht. Hoe vullen zij het hokje "non binair" in? Wat maakt dat zij zich thuisvoelen op bepaalde plekken in de samenleving?

Modal Title

Any content could go in here.

×