filmtheater de fabriek logo
filmtheater de fabriek beeldmerk

Lagu Lagu met nagesprek

  • documentaire, muziek
  • 40 min
  • Special

Om te herinneren dat 70 jaar geleden Molukse KNIL-militairen, gedwongen door de Nederlandse Overheid, per boot naar Nederland kwamen, maakt de Moluks pop- en jazz-zangeres Jessica Manuputty een plaat met traditionele Molukse lagu lagu muziek. Eenmalige vertoning inclusief Moluks hapje. Regisseur Joost Schrickx is aanwezig voor een nagesprek.

In 2021 was het 70 jaar geleden dat Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen per boot naar Nederland  werden verscheept. Zij moeten van de Nederlandse regering hier de ontwikkelingen in de nieuwe staat Indonesië afwachten alvorens terug te keren naar hun geliefde Molukken. Van een terugkeer is het echter nooit gekomen. De Molukse muzikant Piet Loppies, grootvader van de Molukse jazz- en popzangeres Jessica Manuputty, is een van de KNIL-militairen die op 12 mei 1951 op de Amsterdamse Javakade arriveert. 

Ter ere van haar voorouders en om het hen aangedane onrecht niet te vergeten, stort Jessica Manuputty zich in het herdenkingsjaar 2021 op traditionele ‘lagu lagu’.  Deze Molukse liedjes gaan over heimwee, heimwee naar de Molukken en Ambon in het bijzonder. Jessica spant zich in om de muziek traditioneel te laten klinken maar wil toch ook haar eigen ideeën en die van haar musici eraan toevoegen. Op deze manier maakt zij met producent Jett Rebel een unieke plaat. 

Als ultiem eerbetoon vertolkt Jessica een van de lagu lagu liedjes samen met haar moeder.  Zij doen dit exact 70 jaar na dato op de plek in Amsterdam waar Opa Piet Loppies samen met zijn toen 0-jarige dochter voet aan Nederlandse wal zette.

 

Special
Breaking Social

Modal Title

Any content could go in here.

×