filmtheater de fabriek logo
filmtheater de fabriek beeldmerk

De Dag van de Korte Film 2023

  • korte films, fictie, documentaire, animatie
  • 84 min
  • Special

Op de kortste dag van het jaar, 21 december, wordt de Dag van de Korte Film gevierd. Met een speciaal filmprogramma trakteren Eye Filmmuseum, NFF en Go Short bioscoopbezoekers op de beste korte films van eigen bodem.

Korte film is spannend, veelzijdig en heeft voor iedereen iets te bieden. Ook is het hét medium waarmee jong filmtalent zich als eerste aandient. Toch krijgt korte film vaak weinig tijd op het witte doek. Om meer aandacht te geven aan korte films vieren we al een paar jaar De Dag van de Korte Film, op de kortste dag van het jaar, zowel in Nederland als in diverse Europese landen. Kijkers mogen zich verheugen op films van zeer talentvolle makers, zoals onder andere de korte dansfilm Lucid Dreaming van Emma Evelein die dit jaar het Gouden Kalf won voor Beste Korte Film, het komische Ik ben geen robot van Victoria Warmerdam met hoofdrollen voor Ellen Parren en Henry van Loon die vorig maand de prijs voor Beste Korte Film op het Spaanse Sitges International Fantasy Film Festival in de wacht sleepte en de korte animatie Balcony Cacophony van Quentin Haberham die voor talloze internationale festivals geselecteerd werd zoals Kaboom Animatie Festival en IndieLisboa.

When Doves Try (Thalia de Jong, NL 2022) documentaire, 3’
Borst pront vooruit, stoer rondstappen en schudden maar met die verendos. Maar lukt het deze duif om zijn beoogde liefdesgezel te imponeren?

Balcony Cacophony (Quentin Haberham, NL 2022) animatie, 7’
Een rijke dame en haar nieuwe buurman halen tijdens een burenruzie het bloed onder elkaars nagels vandaan. Creatief balkonspektakel leidt in deze korte animatie tot onvoorziene gevolgen.

Het optreden (Claire Zhou, NL 2023) fictie, 20’
Wanneer de feestelijke Nieuwjaarsviering van de Chinese kerk nadert, wordt het voor koorzangeres Lin in dit korte drama steeds moeilijker om haar trans dochter voor de gemeenschap te verbergen.

Gleuf (Isis Mihrimah Cabolet, NL 2022) fictie, 17’
Innemende korte film over een in een isolement geraakte zeventigjarige vrouw. Wanneer ze in contact komt met een al even eenzame jongeman hervindt ze haar levenslust.

Lucid Dreaming (Emma Evelein, 2023) dans, 15’
Korte dansfilm waarin een meisje zich tijdens een treinrit verliest in de wereld van de onbekende man die tegenover haar zit. Onderweg worden ook andere passagiers betrokken bij deze ervaring.

Ik ben geen robot (Victoria Warmerdam, 2023) fictie 22’
Het is eigenlijk een formaliteit: het afvinken van de 'Ik ben geen robot'-controle tijdens een programma-update. Toch lukt het Lara maar niet haar computer te overtuigen dat ze een mens is. Het zou toch niet...

This screening is with English subtitles.

Modal Title

Any content could go in here.

×