filmtheater de fabriek logo
filmtheater de fabriek beeldmerk

Honeyland

  • documentaire
  • 87 min

Tamara Kotevska en Ljubomir Stefanov filmden drie jaar in het adembenemende gebergte van Noord-Macedonië, en keerden terug met een visueel verbluffende, poëtische documentaire over honing, bijen en bedreigde tradities en het broze evenwicht tussen mens en natuur, die een honingzoete indruk achterlaat. Veelbekroond! Genomineerd voor 2 Oscars, voor beste internationale speelfilm én beste lange documentaire.

Deze film is te zien via Picl.

Hatidze speurt duizelingwekkend steile bergflanken af op zoek naar bijenkolonies die zich verschanst hebben in de rotsen. Ze woont in een stenen huisje in Noord-Macedonië, samen met haar zieke moeder. Haar leven, haar passie en haar inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg, en volgens oude tradities teelt. “Neem de helft van de honing, en laat de andere helft voor de bijen” – is haar gouden regel. De honing verkoopt ze op een marktje op zo’n vier uur loopafstand. Tot op een dag een rumoerige familie arriveert met een oude caravan, zeven onhandelbare kinderen en een kudde koeien, de voorbode voor het naderende einde van Hatidze’s oude leven.

Tamara Kotevska (1993) en Ljubomir Stefanov (1975) filmden drie jaar in het adembenemende gebergte van Noord-Macedonië, en keerden terug met een visueel verbluffende, poëtische documentaire over bedreigde tradities en het broze evenwicht tussen mens en natuur, die een honingzoete indruk achterlaat. Naast 8 internationale awards, bekroond met maar liefst drie prijzen en bedolven onder lovende kritieken op het vermaarde Sundance Festival. 

N.B.: de producenten hebben een actie opgezet om de protagonisten te helpen (zoals een beter huis bouwen voor Hatidze), je kunt honing kopen via: https://honeyland.earth/donate-for-the-honeyland-kids/

Special
De beentjes van Sint-Hildegard

Modal Title

Any content could go in here.

×