filmtheater de fabriek logo
filmtheater de fabriek beeldmerk

Music & Movie Night: White Riot met Pieter Molenaar en Ruurd Heise

  • documentaire
  • 80 min
  • Special

Op zaterdag 19 september eenmalig bij ons te zien op onze Music & Movie Night: de muziekdocumentaire White Riot over de Britse punk scene. De Zaanse muzikanten Ruurd en Pieter (the Surphonics) gaan voor deze gelegenheid terug naar hun eigen roots; de Punk en New wave van de eind jaren '70, begin '80. Ze brengen nummers van Lou Reed, Iggy Pop, The Clash, The Jam, The Stranglers, Joy Division en The Sound.

Deze film is ook te zien via Picl.

Opwindende, verbijsterende en bijzonder inspirerende film over hoe eind jaren ‘70 een groepje muziekliefhebbers samen met The Clash en andere top-punk bands de grootse antiracismebeweging van Groot-Brittannië creëren. Het zijn huiveringwekkende beelden; aanhangers van het National Front, getooid met nazisymbolen, die massaal door de straten marcheren. Eric Clapton en Rod Stewart die hiervoor hun steun uitspreken. Een jonge David Bowie die zegt dat ‘Britain’ toe is aan een fascistische leider. Het zijn deze uitspraken die de trigger zijn voor een groepje bevriende kunstenaars en muzikanten om een tegenbeweging te beginnen. Vanuit een drukkerij verspreiden ze vlugschriften en organiseren ze concerten. Wat begint als een vrij obscuur en lokaal initiatief, groeit uit tot een nationale beweging die enorme demonstraties en concerten van de grond krijgt. Het is een film vol energie en waar je energie van krijgt. De muziek is glorieus, The Clash, Sham 69, x-Ray Spex, Tom Robinson, maar ook de maar kort bestaande Aziatische punkband Alien Kulture dragen de Rock Against Racism beweging. De titel White Riot verwijst naar de eerste single van The Clash. In de film staat het symbool voor hoe muziek de wereld verandert. Rubika Shah, bekend van eerdere documentaires over David Bowie en Spike Lee, gaf de film prachtig vorm in de stijl van de fanzines van toen. Een meeslepende terugblik op een fascinerende tijd, verbijsterend in hoe actueel de film voelt en bijzonder inspirerend. Het is Woodstock meets the March on Washington, in Engelse punkstijl.

Bij de onderstaande foto's ook een foto van de Zaanse new wave band First Edition uit 1986. Van links naar rechts: Tim van Slooten, Pieter Molenaar, Ruurd Heise en Claus Visser. Pieter en Ruurd gaan voor deze Music & Movie Night terug naar hun roots.

 

Modal Title

Any content could go in here.

×