filmtheater de fabriek logo
filmtheater de fabriek beeldmerk

Pepr: krachtige films van zwarte makers

Pepr is het nieuwe podium voor films van Zwarte makers en verhalen uit de Afrikaanse diaspora. Te zien op Picl.

Momenteel zijn de volgende films te zien op Picl's Pepr.

 

Pepr Shorts

Drie korte films van aanstormend talent en gevestigde namen, gebundeld in één programma:

Pariba vertelt het verhaal van honderden leerlingen die jaarlijks de ABC-eilanden verlaten vanwege studie in Nederland. Dit betekent dat ze alles en iedereen achterlaten om een nieuw leven te beginnen in een onbekend land.

Een film van Aramis Gonzalez | 15 minuten, 2019, Nederland

 

Patroon: Sinds Malik en zijn moeder van Curaçao naar de Bijlmer verhuisden, reageren zij hun frustraties op elkaar af. 

Een film van Mario Gonsalves | 15 minuten, 2019, Nederland


Ik ben is een filmgedicht, een ballade, die haar verhaal vertelt met rijm in beeld en voice-over. Het brengt het idee dat ook mensen die plotseling sterven de tijd krijgen om hun geliefden gedag te zeggen.

Een film van Mirella Muroni | 16 minuten, 2018, Nederland

 

Test Pattern - met Q&A

In Test Pattern volgen we het gemengde stel Renesha en Evan. Zij: een Afro-Amerikaanse carrièrevrouw die voor een goed doel gaat werken; hij: een nonchalante witte tatoeagekunstenaar. Soms bestaat ware liefde en heeft zij geen taal nodig.

Als Renesha na een avondje uit in seksueel wordt misbruikt, staat hun hele wereld op z’n kop. Samen proberen ze tot een oplossing te komen en gaan ze op zoek naar hulp. De medische en juridische bureaucratie blijkt ingewikkelder dan gedacht en legt een grote druk op het jonge stel. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd, waarna de frustraties oplopen en ze alle zeilen bij moeten zetten om een team te blijven.

★★★★ 'Met Test Pattern scoort Pepr meteen een voltreffer. Zeer fijnzinnig relatieportret' de Volkskrant

★★★★ 'Het nieuwe platform Pepr, met films van makers van kleur, gaat sterk van start met Test Pattern' NRC Handelsblad

Een film van Shatara Michelle Ford | 82 minuten | Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

 

The Remix: Hip Hop X Fashion

Documentaire over de vrouwelijke invloed van styliste Misa Hylton en designer April Walker op de hiphop scene in de jaren 80 en 90.

De opkomst van hiphop in de jaren 80 en 90, een veelal door mannen gedomineerde scene, beïnvloedde sterk het modebeeld. Toen ook vrouwelijke artiesten als Mary J. Blige, Missy Elliot en Lil’Kim eenmaal onderdeel waren van de gevestigde orde, groeide de invloed van vrouwelijke modeontwerpers en stylistes.

The Remix: Hip Hop X Fashion volgt de opkomst van fashion architect Misa Hylton en streetwear designer April Walker, die hun stempel hebben gedrukt op het hiphop modebeeld. The Remix toont de grootse impact die deze vrouwen, en Dapper Dan en Kerby Jean-Raymond, hadden op zowel de mode-industrie als de hiphop scene.

Deze film wordt voorafgegaan door de korte film Fuck Boy Season van Shannon Kanhai

Een film van Lisa Cortés en Farah X | 67 minuten | Engels gesproken, Nederlands ondertiteld 

 

Billie

Documentaire over het tumultueuze leven van Billie Holiday, met nooit eerder gehoorde tapes en interviews.

In 1971 ging journalist Linda Lipnack Kuehl van start met het schrijven van een biografie van Billie Holiday. In acht jaar tijd verzamelde ze ruim 200 opnames van interviews met mensen die het tumultueuze leven van Holiday van dichtbij meemaakten. Linda’s boek is echter nooit afgerond, en de tapes nooit gehoord, tot nu in de documentaire Billie.

Een film van James Erskine | 96 minuten | Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

 

De wereld heeft gezicht verloren

Regisseur Cindy Kerseborn geeft een kijkje in het leven van een van de belangrijkste Zwarte feministen van Suriname en Nederland: Astrid H. Roemer.

In De Wereld heeft gezicht verloren volgt regisseur Cindy Kerseborn schrijfster Astrid H. Roemer (Paramaribo, 1947), één van de belangrijkste Zwarte feministische vrouwen in Suriname en Nederland. Roemer’s werk kaart onderwerpen aan zoals seksisme, discriminatie, racisme en homoseksualiteit. Ondanks dat Roemer zeer maatschappelijk geëngageerd was, leefde zij toch vele jaren in verborgenheid en anonimiteit. Voor het eerst treedt zij in de documentaire weer in de openbaarheid.

Een deel van de opbrengst gaat naar stichting Cimaké Foundation voor de afwerking van Dande di Tambu, de laatste film van Cindy Kerseborn.

Een film van Cindy Kerseborn | 105 minuten | Nederlands gesproken

 

Almacita Di Desolato

Tweede grote film van het duo De Palm/De Rooy, gedraaid op Curaçao. Gebaseerd op oude volksverhalen, roept de film het beeld op van een fictieve agrarische gemeenschap rond de eeuwwisseling.

Tijdens een langdurige droogte gebruikt Solem haar magische krachten om haar dorp te beschermen tegen boze geesten. Ze zorgt ook voor voedsel en zoekt in de wildernis naar eetbare planten.

 

Let op: De beeldkwaliteit van deze klassieker uit 1986 is verouderd en de ondertiteling is op momenten slecht leesbaar. Desondanks is Pepr er trots op deze unieke titel aan te kunnen bieden.

Een film van Felix De Rooy | 110 minuten | Papiaments gesproken

Modal Title

Any content could go in here.

×