filmtheater de fabriek logo
filmtheater de fabriek beeldmerk

KunstFilmFabriek: The Man Who Stole Banksy

  • documentaire
  • 93 min
  • Special

Kunstfilms in De Fabriek met films over beeldende kunst, literatuur en muziek. Kunsthistoricus Jorne Vriens geeft een inleiding en achteraf een nabeschouwing van de film, maar gaat ook dieper in op de vragen die de kunst van Banksy en deze documentaire oproepen.

Fascinerende tocht van Banksy's schildering "Soldaat die papieren van ezel controleert" van Bethlehem naar gerenommeerde musea over de hele wereld. Wat is de waarde van street art en waar ligt het eigendomsrecht? Een onthutsend en overtuigend beeld van de opkomst van deze nieuwe kunstvorm.

In 2007 schildert Banksy in Bethlehem een soldaat die de papieren van een ezel controleert. Bedoeld als uiting van verwondering, maar door Palestijnen met grote ergernis bekeken. Een taxichauffeur besluit de muurschildering uit te zagen en op eBay aan te bieden. Wat volgt is een fascinerende tocht naar gerenommeerde musea, kunstverzamelaars over de hele wereld en uiteindelijk te koop op een kunstveiling. Filmmaker Proserpio interviewt bewoners uit Bethlehem, advocaten, kunstliefhebbers en kunsthandelaren en stuit op een schimmige wereld waar muurkunst te koop wordt aangeboden met een eigen excuus; uit commercie, om kunst te bewaren, beroepend op publiek eigendom of is het uiteindelijk toch diefstal?

Modal Title

Any content could go in here.

×