filmtheater de fabriek logo
filmtheater de fabriek beeldmerk

Maand van de geschiedenis: Bedrijfsfilms van Bruynzeel

  • documentaire
  • 50 min
  • Special

In de Maand van de geschiedenis neemt het gemeentearchief u in vogelvlucht mee naar het bedrijf Bruynzeel en de producten die zij fabriceerden. Albert Brinkman (oud-medewerker) zal levendig vertellen over het bedrijf Bruynzeel.

Bruynzeel Deurmontuur: Van timmeren naar monteren

Met muziek en commentaarstem. Ca. 1950. 15 minuten.

 Een van de eerst uitvindingen van Bruynzeel was het deurmontuur. Hiermee werd het handmatig maken van deurkozijnen vervangen door standaard kozijnen. Een prachtige film waarin beide werkmethoden worden getoond, alsook het productieproces in de fabriek.

 

Bruynzeels inbouwpakket

Met commentaar. 1970-1971. 17 minuten

In 1968 is Bruynzeel zich gaan bezighouden met het begrip inbouwpakket. Na een uitgebreide studie kwam men erachter dat ze niet moest voortborduren op de al bestaande producten (keuken, wanden, deuren en kasten), maar juist iets nieuws moeten ontwikkelen. Hierbij speelde de gestelde eisen ook mee, zoals bijvoorbeeld het kunnen tillen van alle elementen met twee mensen én het moest door de voordeur naar binnen kunnen. De afdeling research en ontwikkeling laat in deze film zien hoe een inbouwpakket kan worden gebruikt. In de allereerste ‘dummywoning’, die is gebouwd in de voormalige bedrijfsschool van Bruynzeel, wordt het complete inbouwpakket gemonteerd.

 

Van dummy naar echte woning

1972-1973. Ca. 20 minuten.

Na het inrichten van een dummywoning, was het tijd om het inbouwpakket ook écht in de praktijk te brengen. In 1972 zijn twee proefwoningen, die daadwerkelijk bewoond kunnen worden, gebouwd op het terrein van Bruynzeel. Uw ziet beelden van het begin van de bouw tot de feestelijke opening, waarbij Bruynzeel haar inbouwpakket promoot. Deze film bestaat uit een compilatie van ruw filmmateriaal die uiteindelijk laat zien dat het inbouwpakket ook in de praktijk gebruikt kan worden.

 

Zwemmen in de Balkenhaven

Jaartal onbekend. 14 minuten.

Vanaf het water genieten van het uitzicht op Bruynzeel (schaverij, ketelhuis, kantoor, voormalige bedrijfsschool en vloerenfabriek), AH, de Norrit fabriek en Hembrug. Er zijn mensen op een vlot bezig, er wordt gevaren in een bootje. Een mooie kijk op de balkenhaven waarin zelfs wordt gezwommen en op de balken wordt gelopen! Laat dat juist niet de bedoeling zijn! Wie zijn deze waaghalzen?

Special
Maand van de geschiedenis: Bedrijfsfilms van Bruynzeel

Modal Title

Any content could go in here.

×