filmtheater de fabriek logo
filmtheater de fabriek beeldmerk

Monet Art Festival: Vandaag blijf ik thuis en The Salt of the Earth

  • documentaire
  • 150 min
  • Special

In het kader van het Monet Art Festival vertoont De Fabriek een exclusieve preview met fragmenten van Vandaag blijf ik thuis en The Salt of the Earth over Sebastião Salgado.

In het kader van het Monet Art Festival vertoont De Fabriek een exclusieve preview met fragmenten van Vandaag blijf ik thuis, de filmbeleving van kunstenares Marisca Voskamp over Monet in de Zaanstreek. Hierna zal Artzaanstad directeur Marc Aijtink, die op 6 juli tevens de Zaanse Zomersalon opent, zijn keuzefilm introduceren: The Salt of the Earth.

 

Vandaag blijf ik thuis

Deze documentaire ging van start als onderzoek naar Monet in de Zaanstreek, gebaseerd op het schilderij Voorzaan en Westerhem dat sinds 2015 in het Zaans Museum te zien is. Beeldend kunstenaar Marisca Voskamp - van Noord maakte een print van het schilderij en vouwde het land weg, dat ze helemaal niet mooi geschilderd vond. Toen het was weggevouwen ontstond er een mooier schilderij, de werken van Monet gelijkend die hij aan het einde van zijn oeuvre maakte. Door het wegvouwen van een stukje historie wint het schilderij aan betekenis door wat wij nu allemaal van Monet weten. 

Langs de verstilling van landschappelijke beelden, de humoristisch blik op de auto’s die hier doorheen rijden, wordt de kijker in Vandaag blijf ik thuis argeloos meegezogen in een intieme familieportret zonder dat er een gezin in beeld wordt gebracht. Een documentaire als hommage aan de man van regisseur Marisca Voskamp - van Noord: Andre van Noord 9-2-1964/ 10-11-2018.

Regie: Marisca Voskamp - van Noord | Nederland, 2019, 48 minuten 

Let op! Tijdens Het Monet Art Festival worden exclusieve fragmenten van deze documentaire vertoond. De daadwerkelijke documentaire gaat later in het jaar in première.

 

The Salt of the Earth

The Salt of the Earth is een visuele ode aan Sebastião Salgado. Deze wereldberoemde Braziliaanse fotograaf documenteert reeds veertig jaar lang de mens. Monet en Salgrado - twee kunstenaars, twee disciplines - beiden gefascineerd door het licht, weersomstandigheden en het vastleggen van het moment.

Regie: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado | Frankrijk, Brazilië, Italië, 2014, 110 minuten

 

Presentatie: Martijn Couwenhoven.

 

N.B. Via Café Fabriek kunt u zich ook aanmelden voor het Impressionistendiner, na de Zaanse Zomersalon en voorafgaand aan de voorstelling. Start diner: 18.00. Start programma Monet Art Festival: 21.00. 

Tel nr. Café Fabriek: 075 - 614 76 16 

Modal Title

Any content could go in here.

×