filmtheater de fabriek logo
filmtheater de fabriek beeldmerk

Keti Koti: Oema foe Sranan

  • documentaire, klassieker
  • 75 min
  • Special

Op 1 juli vieren we de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Caraïbische eilanden; Keti Koti! Ter ere van deze feestdag vertonen wij de documentaire Oema foe Sranan/Vrouwen van Suriname uit 1978 die onlangs door Eye Filmmuseum werd gerestaureerd. Vooraf aan de hoofdfilm vertonen we de korte film Strijd op 16mm over de restauratie van Oema foe Sranan. Na de film gaat Reinier Fosch in gesprek met Kenneth Soeleman, oud-LOSON lid. Nadia Tilon is eerder aangekondigd voor het nagesprek maar zij is helaas verhinderd, in haar plaats zal Kenneth aanwezig zijn.

Oema foe Sranan (Vrouwen van Suriname) is de eerste documentaire over Suriname gesproken in het Sranantongo in de jaren rond de onafhankelijkheid. De film volgt vier krachtige vrouwen, Jetty, Sonja, Somai en Sylvie, die vertellen hoe zij het hoofd boven water hielden in barre omstandigheden. Door middel van hun persoonlijke verhalen geven zij zicht op de geschiedenis van kolonialisme, neokolonialisme en discriminatie.

Café Fabriek serveert na de film een bara met gemberbier. De combideal tickets zijn uitverkocht, maar op de dag zelf kan een bara met gemberbier bij de bar los besteld worden voor €7,50.

Modal Title

Any content could go in here.

×