filmtheater de fabriek logo
filmtheater de fabriek beeldmerk

De LeesFabriek: A Private War

  • drama, oorlog
  • 110 min
  • Special

De nieuwe maandelijkse reeks van De Fabriek: De LeesFabriek. Elke maand staat een recente boekverfilming of een anderszins aan literatuur verwante film centraal, met telkens de vraag: wat is de relatie tussen boek en film? Inleidingen komen van filmjournalist en Zaankanter Alexander Zwart (De Filmkrant).

Deze biografie van een oorlogscorrespondent is gebaseerd op een artikel in het tijdschrift Vanity Fair. Hoewel in de Verenigde Staten de meest prestigieuze literatuurprijs (de Pulitzerprijs) wordt uitgereikt aan zowel romans als journalistieke stukken, gaan wij daar in Nederland nogal aan voorbij. In de inleiding bij deze film staan we onder meer stil bij films die gebaseerd zijn op journalistieke artikelen.

A Private War is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een van de meest gevierde oorlogscorrespondenten van deze tijd: de Amerikaanse Marie Colvin (Rosamund Pike). Totaal onbevreesd en opstandig dringt ze door tot de kern van gewapende conflicten om de onderdrukten een stem te geven. Ze interviewt rebellenleiders en dictators en verliest het zicht aan een oog bij een granaataanval in Sri Lanka, waarna ze een kenmerkend ooglapje begint te dragen. De ellende waar ze mee geconfronteerd wordt, laat diepe sporen na in haar persoonlijke leven. Ondanks de grote offers die haar werk vraagt, blijft ze haar missie volgen om het ware oorlogsleed te tonen en samen met oorlogsfotograaf Paul Conroy (Jamie Dornan) begint ze aan de gevaarlijkste opdracht van hun leven in de belegerde Syrische stad Homs…

I.s.m. Bruna Damstraat (Zaandam) wordt vlak voor de vertoning van de film het boek Onze vrouw in Aleppo van Francesca Borri verloot.

Modal Title

Any content could go in here.

×